Wat is een partiële prothese?

Een gedeeltelijke prothese is een kunststof plaatprothese ter vervanging van een of meerdere tanden of kiezen. Voor een betere pasvorm en stevigheid kan de partiële prothese voorzien worden van klammers (haakjes), die om de bestaande elementen worden geschoven. Tegenwoordig wordt ook vaak gekozen voor de frameprothese. Een frameprothese is comfortabeler en draagt bij aan het behoud van uw kaak en tandvlees.

De tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van gebitsprotheses. Hieronder valt ook de partiële prothese (een gedeeltelijke prothese). Ten opzichte van de volledige prothese is er echter in behandelwijze en verantwoording wel een groot verschil. Een partiële prothese kan alleen dan door de tandprotheticus vervaardigd worden als uw tandarts uw tanden en kiezen gecontroleerd heeft en uit deze controle blijkt dat belasting van deze tanden en kiezen geen problemen zal opleveren. Voor het vervaardigen van de partiële prothese werkt de tandprotheticus dus nauw samen met uw tandarts. Uw tandarts draagt de verantwoordelijkheid voor de eigen tanden en kiezen en uw tandprotheticus die van de partiële prothese.

Het komt steeds vaker voor dat ten gevolge van ongevallen één of enkele gebitselementen verloren gaan. Het “gat” in uw gebit kan dan op verschillende manieren opgevuld worden. De tandprotheticus zal dan in samenwerking met uw tandarts een partiële prothese voor u vervaardigen die tussen uw bestaande tanden past.

De kunststof plaatprothese

De kunststof plaatprothese (in de volksmond plaatje genoemd)  wordt volledig van kunststof gemaakt. Daar waar u enkele tanden mist, steunt het kunststof deel waarin de “ontbrekende” tanden en kiezen worden geplaatst op de kaak. Van belang is dat de kunsttanden dezelfde kleur hebben als uw eigen tanden. Wanneer het houvast van de kunststof plaatprothese onvoldoende is kunnen twee of meer gebogen ankers (haakjes) rond bestaande tanden ervoor zorgen dat de prothese beter op zijn plaats blijft zitten.