Wanneer een frameprothese?

De tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van gebitsprotheses. Hieronder valt ook de frameprothese. Ten opzichte van de volledige prothese is er echter in behandelwijze en verantwoording wel een groot verschil. Een frameprothese kan alleen dan door de tandprotheticus vervaardigd worden als uw tandarts uw tanden en kiezen gecontroleerd heeft en uit deze controle blijkt dat belasting van deze tanden en kiezen geen problemen zal opleveren. Voor het vervaardigen van een dergelijke frameprothese werkt de tandprotheticus nauw samen met uw tandarts. Uw tandarts draagt de verantwoordelijkheid voor de eigen tanden en kiezen en uw tandprotheticus die van de partiële prothese.

Een frameprothese is een uitstekend alternatief voor het ouderwetse plaatje en te vergelijken met een partiële prothese waarbij de basis is gemaakt van metaal (vitallium). Een frameprothese dient ter vervanging van een of meerdere tanden of kiezen. Op deze metalen onderstructuur wordt tandvleeskleurige kunsthars aangebracht met kunststof elementen.  De frameprothese blijft keurig op zijn plaats via klammers of precisiesloten en maakt gebruik van de natuurlijke elementen die nog aanwezig zijn. De pasvorm en stabiliteit nemen hierdoor toe.

De voordelen van een frameprothese zijn:

  • Zit stevig in de mond vast
  • Meer smaak door minder bedekking van het gehemelte
  • Weinig reparatie

De tandprotheticus zal dan in samenwerking met uw tandarts een partiële prothese  voor u vervaardigen die tussen uw bestaande tanden past.

Wachtruimte Tanndprothetiek Vlaszak

De kosten van een frameprothese

U vraagt zich ongetwijfeld af welk bedrag of percentage van uw behandeling vergoed wordt door uw verzekering. Op deze pagina geven wij u algemene informatie over de vergoedingen vanuit de zorgverzekering, uw eigen risico en de eigen bijdrage in 2019.

VlaszakINFO leaflet downloaden?
U kunt ook onze VlaszakINFO met nuttige informatie over dit onderwerp in PDF formaat downloaden. Klik hier om naar de downloadpagina te gaan.

Gratis controle en advies

U kunt bij ons terecht voor gratis eerlijk advies en deskundige voorlichting. Daarnaast controleren en polijsten wij gratis uw prothese. U krijgt dan direct antwoord op al uw vragen rondom uw prothese. Ook ontvangt u van ons gratis een doosje met professionele reinigingstabletten.

Reparatie?

Voor reparaties kunt u bellen of zonder afspraak binnenlopen: veelal dezelfde dag klaar!

Niets is vervelender dan een kapotte prothese en u wilt deze dan ook zo snel als mogelijk laten repareren. Een barst, een breuk of het vervangen van een tand? U kunt zonder afspraak bij ons terecht. Wij staan voor u klaar! In de ochtend brengen is in de middag weer ophalen. Wij doen dan ons best dit zo snel mogelijk te herstellen. Mocht u willen wachten op de reparatie, dan is dat mogelijk onder het genot van een kopje koffie in onze wachtruimte.

Behandelplan:

Het vervaardigen van de partiële prothese bestaat over het algemeen uit de volgende te nemen stappen. Natuurlijk kan het voorkomen dat uw tandprotheticus iets afwijkt van dit stappenplan maar toch tot hetzelfde resultaat komt.

Afspraak 1. Intakegesprek en nemen van eerste afdrukken

U meldt zich bij uw Tandprothetiek Vlaszak om een frameprothese te laten vervaardigen. De tandprotheticus zal de situatie bekijken en u middels een verwijsbrief terugverwijzen naar uw tandarts. In de verwijsbrief staat vermeld wat uw tandprotheticus wil gaan maken en het verzoek aan de tandarts om de resterende elementen te controleren. Het kan ook voorkomen dat u naar uw tandarts gaat voor het vervaardigen van uw partiële prothese en dat deze samenwerkt met een tandprotheticus. U krijgt dan van uw tandarts een verwijsbrief mee gericht aan uw tandprotheticus met daarin vermeld wat er vervaardigd dient te worden en dat uw tandarts uw resterende elementen heeft gecontroleerd. Aansluitend worden de eerste afdrukken van uw beide kaakdelen genomen. Afhankelijk van de grootte van de voorziening kan meteen bepaald worden hoe uw tanden en kiezen elkaar moeten raken en welke kleur voor de tanden en kiezen gebruikt moet worden.

Afspraak 2. Definitieve afdruk

Met behulp van een op maat gemaakte lepel wordt de perfecte pasvorm van de frameprothese bepaald.

Afspraak 3. Beetbepaling

Een juiste beetbepaling is van zeer groot belang en bepaalt in hoge mate de juiste pasvorm en uw draagcomfort. Met behulp van een beetplaat, wordt bepaald in welke positie uw tanden en kiezen van de boven en onderkaak elkaar raken.

Afspraak 4. Passen

Met behulp van de wasplaat met hierin uw tanden en kiezen wordt bekeken of de kleur van de gekozen tanden en kiezen overeenkomt met de kleur van uw eigen gebit en wordt bekeken of de tanden en kiezen goed in uw mond staan.

Afspraak 5. Plaatsen van de prothese

De frameprothese wordt in uw mond geplaatst waarbij meteen wordt gecontroleerd of deze niet klemt of pijn veroorzaakt.

Nazorg

In de eerste 2 weken kan de frameprothese pijnklachten geven, dit is heel normaal en niet te voorkomen. Uiteraard kunt u voor het verhelpen van uw pijnklachten bij ons terecht.