Uw kunstgebit

Een volledige gebitsprothese (kunstgebit) wordt gemaakt wanneer u geen eigen tanden en kiezen meer heeft.

Een kunstgebit bestaat uit een tandvleeskleurig plaatje van kunsthars in de vorm van een boog met tanden die over het tandvlees wordt geplaatst. Een kunstgebit in de bovenkaak heeft een gehemelteplaat, terwijl een kunstgebit in de onderkaak de vorm van een hoefijzer heeft.

Om de prothese goed om de kaak te laten klemmen zodat hij een goede pasvorm heeft, moet er voldoende kaakbot beschikbaar zijn. Als dat niet het geval is, kunnen implantaten worden toegepast. Het vervaardigen van een goede prothese vereist veel aandacht en vindt plaats in een aantal fasen.

Wij zijn gespecialiseerd met alle opsteltechnieken. Door verschillende methodes (opsteltechnieken) van vervaardigen, een ruime keuze uit diverse soorten tanden en goed overleg met u maken wij voor elke klant een perfect passend gebit! Een volledige gebitsprothese dient om de vijf tot zeven jaar vervangen te worden.

Stappenplan

Het aanmeten en plaatsen van een kunstgebit neemt ongeveer vijf tot zes weken in beslag. Binnen dit tijdsbestek brengt u gemiddeld vijf bezoeken aan onze praktijk. Hieronder leest u waar de verschillende afspraken voor bedoeld zijn:

1e afspraak: intakegesprek en voorlopige kaakafdruk.

Omdat u in een korte periode veel informatie krijgt kan het voor u prettig zijn als u iemand meeneemt, dit is natuurlijk niet verplicht. Wij bekijken samen met u wat de mogelijkheden zijn. Als de mogelijkheden aansluiten bij uw wensen beginnen we met de eerste technische stap: de eerste afdrukken van uw beide kaken worden gemaakt met een universele lepel.

2e afspraak: gedetailleerde kaakafdruk

Er wordt een tweede afdruk gemaakt met behulp van een op maat gemaakte lepel van de vorm van uw kaak. Deze afdrukken geven ons een gedetailleerder en van de vorm van uw kaak.

3e afspraak: beetregistratie en nieuwe tanden uitzoeken

Met behulp van een beetplaat, wordt bepaald wat de afstand is van uw bovenkaak tenopzichte van uw onderkaak en in welke kauwbewegingen er ruimte nodig is.

4e afspraak: proefopstelling passen

Met behulp van de wasplaat wordt gekeken of het gebit in deze opstelling goed functioneert qua kauwbeweging en dichtbijten, of de kleur van de gekozen tanden en kiezen overeenkomt met de kleur van uw eigen tanden en of alles naar wens is.

5e afspraak: definitieve prothese plaatsen

Het moment is daar, úw prothese wordt geplaatst! Wij controleren tijdens deze afspraak of de prothese niet klemt of pijn veroorzaakt. Kleine aanpassingen kunnen zelfs nu nog gedaan worden in ons eigen laboratorium. Wij gaan door totdat ú tevreden bent! Tijdens deze afspraak zullen we u instructies geven hoe u uw prothese het beste kan onderhouden en hoe u snel kunt wennen aan uw nieuwe gebitsprothese.

Nazorg

In de eerste 2 weken kan de prothese wat pijnklachten geven, dit is heel normaal en niet te voorkomen. Uiteraard kunt u voor het verhelpen van eventuele drukplaatsen bij ons terecht.

Wennen

Hoewel de huidige prothesen een stuk comfortabeler zijn dan vroeger, kan het even duren voordat u hieraan gewend bent. Uw kaak, tong en wangspieren hebben tijd nodig om zich aan te passen. Hierdoor kunt u de eerste dagen wat last hebben van drukpunten. Voor een goed resultaat is het  belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit inhoudt en er meteen mee probeert te praten en te eten. In geval van aanhoudende pijn kunnen we uw kunstgebit bijstellen. Als u minimaal tien uur voor de afspraak uw kunstgebit draagt, kunnen we goed zien op welke plaatsen uw prothese gecorrigeerd moet worden. Vijl, schuur of lijm nooit zelf aan uw kunstgebit (dan vervalt de garantie).

Voor het vervaardigen van een nieuwe volledige prothese kunt u zonder verwijzing van een tandarts bij Tandpothetiek Vlaszak terecht. Voor de behandeling wordt een behandelplan opgesteld.

Immediaatprothese

De eerste volledige prothese (immediaatprothese) die bij een patiënt wordt aangemeten wordt direct geplaatst na het trekken van de eigen tanden en kiezen. Omdat de kaak eerst moet genezen, is de pasvorm van een immediaatprothese zelden in één keer goed. Nadat de kaak volledig is genezen wordt een vulling aan de binnenzijde van de prothese aangebracht om de pasvorm optimaal te maken. Dit wordt rebasen genoemd.