Cosmetische tandheelkunde

Cosmetische tandheelkunde (of esthetische tandheelkunde) is een vakgebied binnen de tandheelkunde waarin het uiterlijk van het gebit met tandheelkundige hulpmiddelen verfraaid wordt. Gebruik wordt gemaakt van tandkleurige vulmaterialen, kronen en facings waarmee verbeteringen in vorm, stand en kleur van de tanden en kiezen kunnen worden gemaakt. Ook het bleken van verkleurde tanden en kiezen valt onder cosmetische tandheelkunde (Wikipedia).

Een mooie lach en/of witte tanden geeft u zelfvertrouwen. Cosmetische tandheelkunde helpt u een mooi gebit en daarmee een mooiere lach te krijgen. Helaas vermijden veel mensen breeduit lachen omdat ze vinden dat hun gebit niet mooi is. Kijkt u eens om u heen hoeveel mensen hun hand voor hun mond houden, hun hoofd wegdraaien of hun lippen op elkaar houden bij het lachen. Vaak blijkt het gebit hen ergernis te geven.

Cosmetische tandheelkunde helpt mensen hun lach te verfraaien

Veel mensen zien dit soort behandelingen als puur cosmetisch.
Cosmetisch tandartsen zien de behandeling echter als een onderdeel van zowel tandheelkundige- , als algemene gezondheidszorg. De lach draagt bij aan iemands unieke uitstraling. De lach speelt dan ook een belangrijke rol in iemands zelfbeeld en zijn of haar interactie met de wereld.

Cosmetische tandartsen hebben als doelstelling te streven naar de fraaiste en duurzaamste oplossingen voor het gebit met zo min mogelijk weefselbeschadiging. Daarmee willen zij uw gebit uw leven lang behouden met als dank een tevreden lach.

Let wel op, alleen in samenwerking met u kunnen zij dit doel bereiken. Zo moet u er zelf zorg voor dragen dat het gebit goed wordt gereinigd.
Gelukkig blijkt dat het hebben van een mooier gebit ook ervoor zorg draagt dat u uw gebit beter gaat schoonhouden.

Cosmetische tandheelkunde vergt een zekere mate van specialisatie en veel ervaring van een tandarts om tot mooie en duurzame resultaten te kunnen komen. Een cosmetisch tandarts kan veel aan uw lach veranderen zonder pijn te doen. Meestal doet hij dat door de stand, kleur of vorm van tanden te veranderen. Verbeteringen die hij bijvoorbeeld maakt door te bleken of door composiet te plakken, meestal pijnloos, veelal in één zitting.

Verbeteringen die hij ook met porseleinen schildjes kan maken, in dat geval in twee zittingen.

In veel gevallen kunt u al van tevoren bekijken hoe het resultaat ongeveer wordt, zodat u al een idee heeft van de mogelijkheden.